Toonkunst Gouda zingt de Matthäus Passion

Toonkunst Gouda, dat in 2018 100 bestond, zingt op 27 maart in de Goudse Sint-Jan voor de 46ste keer de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Dit keer staat het concert onder leiding van de nieuwe dirigent Niels Kuijers die heel intens met het koor werkt om weer aspecten en accenten te vinden tijdens het zingen van deze prachtige compositie. Net zoals de vorige dirigent Leo Rijkaart zei: Met de Matthäus Passion ga je op een levenslange ontdekkingsreis; je ontdekt steeds weer nieuwe dingen.

Bach voltooide dit bekende koorwerk in 1729. Hij dirigeerde het gedurende zijn leven maar enkele keren. Pas 80 jaar na zijn dood werd het herontdekt. Je hoort nu wel eens zeggen, dat deze Passie het kroonjuweel van de barok is. Het is overigens nauwelijks te begrijpen dat Bach dit drie uur durend, veelomvattend, groots en muzikaal meesterwerk werk in enkele maanden componeerde.
Tegenwoordig wordt nergens ter wereld de Matthäus Passion zo vaak gezongen als in Nederland, een traditie die al anderhalve eeuw teruggaat. Zo is ook de Matthäus Passion in de Goudse Sint-Jan een fenomeen; concertgangers komen uit Gouda en wijde omstreken en de kerk is iedere keer weer bomvol.

Het concert wordt als altijd begeleid door het Holland Symfonie Orkest (het vroegere RBO). Toonkunst is er ook nu weer in geslaagd voor dit concert een keur van vooraanstaande solisten te boeken.  Seil Kim zingt de prachtige tenorpartij van de evangelist, de bas Matthijs van der Woerd neemt de Christuspartij voor zijn rekening.
De overige vocalisten zijn Maria Valdmaa, sopraan, Esther Kuiper, alt, Jan-Willem Schaafsma, tenor en Frans Fiselier, bas, verder treden op de instrumentalisten Ralph Rousseau, viola da gamba en Aart Bergwerff, continuo.
Ook is een Matthäus Passion nauwelijks denkbaar zonder kinderkoor. Vroeger was dat altijd een jongenskoor, maar tegenwoordig is een gemengd jeugdkoor gelukkig veel meer gangbaar. Het Gouds Jeugd Vocaal vervult ook dit jaar die mooie rol.