VV Nieuwerkerk knokt zich naar punt tegen koploper

Wie na 20 minuten spelen nog op een goed resultaat voor Nieuwerkerk hoopte, moet wel een ras optimist zijn. Op dat moment was de stand 0-3 in het voordeel van de bezoekers. Drie fouten in de Nieuwerkerkse afweer werden genadeloos afgestraft. Ook een bal op de paal en een redding van doelman Roy Spierings voorkwamen de 0-4. Nieuwerkerk begint wel sterk, de eerste kans is voor de brigade van Ron Luijten. Maar al na 5 minuten staat de 0-1 op het scorebord. De eerste keer dat Oud Beijerland over de middellijn komt is gelijk raak, met dank aan de Nieuwerkerkse verdediging. Op identieke wijze valt 8 minuten later de 0-2 en weer 6 minuten straft Shurnel Rene Jean François een foute terugspeelbal genadeloos af en scoort zijn derde van de middag, een hattrick binnen 19 minuten. Een hoop euforie rond deze speler die later nog een negatieve hoofdrol zal opeisen. En Nieuwerkerk: Nieuwerkerk lijkt beter te combineren, speelt verzorgder, maar met een lekke defensie zet dat geen zoden aan de dijk.

Ron Luijten grijpt in en haalt op het half uur Maurice Treffers naar de kant voor Mike Janssen. Nieuwerkerk heeft aanvallende impulsen nodig. Wat combinerend niet lukt, kan dan wel uit dode spelmomenten. In de 32e minuut komt de spanning terug wanneer Remco Langerveld een vrije trap van 20 meter binnen krult: 1-3. Nauwelijks vier minuten later staat het 2-3, als Mike Janssen een voorzet van Kevin Kamerbeek vanaf links hard binnenkopt. De wedstrijd staat op zijn kop, vanuit een hopeloze positie plotseling kans op meer. En het wordt nog mooier voor Nieuwerkerk, wanneer de doelpuntenmaker van Oud Beijerland in de 40e minuut grof over de schreef gaat ten opzichte van Remco Langerveld en van de goed leidende scheidsrechter Monteny direct rood krijgt. Oud Beijerland moet verder met tien man. Even is de vlam in de pijp, even de wedstrijd op scherp, maar tot aan de rust gebeurt er weinig meer.

Na rust kopt Bart Slob uit een corner de bal op de lat. Nieuwerkerk zet aan en Oud Beijerland beperkt zich tot verdedigen. In de 54e minuut is het Remco Langerveld die na een goede een-twee met Bart Slob zijn ploeg verdiend naast Oud Beijerland schiet: 3-3. De koploper wankelt, maar Nieuwerkerk is niet in staat de trekker over te halen. In de 70e minuut wordt Stefan van der Vlegel vervangen door Rick Kramer, een frisse aanvalskracht. Nieuwerkerk krijgt kansen, zo komt Mike Janssen twee keer alleen voor de keeper, maar beide keren wint de goalie. In de 80e minuut schreeuwt heel Nieuwerkerk om een strafschop na vermeend handspel in het beruchte gebied. Het slot is voor Nieuwerkerk: zo speelt Wayne van den Burg zich in de 87e minuut vrij, maar zijn schot belandt op de paal. De rebound wordt door Shane van den Engel hard ingeschoten en op miraculeuze wijze uit het doel gewerkt door de doelman. Diezelfde doelman Tom Kukler redt even later wanneer hij een kopbal van Bart Slob met moeite over de lat tikt. Lat en doelman staan verder Nieuwerkerks succes in de weg. In de 92e minuut pakt Menno Homan zijn tweede gele en dus rode kaart. Aan de stand verandert echter niets meer. De topper eindigt dus onbeslist. De winst is misschien wel dat Nieuwerkerk zich uit een hopeloze situatie terugknokt naar een resultaat. Maar toch blijft het gevoel dat er heeft meer ingezeten heeft.

Opstelling: R. Spierings – B. Meeske – M. Homan – M. Treffers (30 M. Janssen) – K. Kamerbeek – B. Slob – B. Ouahabi – – S. van den Engel – R. Langerveld – S. van der Vlegel (70 R. Kramer) – – W. van den Burg.

Foto: Mariëlle van Rooij