VVN Zuidplas controleert in de komende donkere weken op fietsverlichting.

Samen met de politie en met de gemeentelijke handhavers worden fietsers met onjuiste verlichting of reflectiemateriaal aangesproken om uit te leggen waarom correcte verlichting en reflectie belangrijk zijn.

Deze controles zullen o.a. plaatsvinden bij sportverenigingen, winkelcentra, scholen en andere plaatsen waar veel fietsers passeren.
Na deze periode van waarschuwen zullen politie en handhaving handhavend optreden, wat inhoudt dat een fietser met niet juist werkende verlichting kan rekening op een boete van 55 euro.

Toegestane verlichting bestaat uit een goed zichtbaar wit of geel schijnend licht aan de voorzijde (niet knipperen!) en een goed zichtbaar rood schijnend licht aan de achterzijde (niet knipperen!). Verder dienen de banden, velgen en de trappers te reflecteren. Aan de achterzijde van de fiets moet een rode reflector zitten, en aan de voorzijde mag een witte reflector gemonteerd zijn.

VVN Zuidplas adviseert om naast het voeren van goede verlichting goed zichtbare kleding te dragen, bij voorkeur lichte kleuren en voorzien van reflecterend materiaal. De fietsverlichtingscontroles van VVN samen met handhaving en politie zijn bedoeld om mensen
bewust te maken van de gevaren die ze lopen als ze slecht zichtbaar zijn. Er worden in principe alleen waarschuwingen uitgedeeld. Maar politieagenten en handhavers zullen tijdens hun eigen controles boetes uitschrijven voor onjuiste verlichting of ontbrekende reflectie op de fiets.

Geef een reactie